Pikki aastaid piidles pisike grupp Ameerika ametnikke altkulmu, kuidas Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) salapärane üksus riigis viibivaid väärtuslikke ameeriklasi jälitas, nende tubadesse salvestusseadmeid istutas, USA saatkonna töötajate hulgast allikaid värbas ning Moskvasse paigutatud merejalaväelaste külje alla noori naisi sokutas, et saladusi välja meelitada.

USA ja teiste lääneriikide diplomaatide sõnutsi korraldas kõnealune üksus – Vastuluureoperatsioonide Departemang ehk DKRO – 29. märtsil WSJ reporteri Evan Gershkovichi vahistamise. Nad ütlesid, et välismaailmale sisuliselt tundmatu DKRO aitas pidada Venemaal kinni veel kaks ameeriklast, endised merejalaväelased Paul Whelani ja Trevor Reedi.

Ühtlasi usuvad need ametnikud, et seesama salapärane üksus vastutab terve rea kummaliste juhtumite eest, mis paistavad kompavat luurekunsti ja ahistamise piire: nagu USA diplomaadi koera salapärane surm, suursaadiku väikeste laste järel luusimine ning saatkonna sõidukite rehvide tühjakslaskmine.

Kommentaarid (2)
Copy