WSJ: Suure Tehno armuafäär madala maksu maadega on noateral

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Mees seisab Berliini vaatamisväärsustega ekraani ees Google'i kontori avamispäeval Saksamaa pealinnas 22. jaanuaril 2019.
Mees seisab Berliini vaatamisväärsustega ekraani ees Google'i kontori avamispäeval Saksamaa pealinnas 22. jaanuaril 2019. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Sel nädalal luhtus läbirääkijate katse panna paberile üleilmne diil, mis korraldaks ümber, kus ja kuidas suuri tehnoloogiafirmasid maksustatakse. Siiski kinnitasid kaasalööjad, et lahendusele on nihkutud piisavalt lähedale, et välistada ränk alternatiiv: uus kaubandussõda USA ja Euroopa vahel.

Esmaspäeval ja teisipäeval istusid Pariisis koos maksuametnikud 143 jurisdiktsioonist, lootes leppida kokku uues mooduses maksustada sajakonna suurima firma tulu planeedil. Eesmärk oleks suunata maailmas ümber umbkaudu 200 miljardi dollari jagu firmakasumeid.

Nii saaksid riigid endale maksutulud suurfirmadelt, kellele on ehitunud nüüdne informatsioonipõhine majandus. Praegu saavad need ettevõtted tegutseda üleilmselt, kuid kontsentreerida oma kasumid kodumaale või maksuparadiisidesse. Rahvarikkamates riikides, kus elavad paljud nende kliendid, maksavad nad niiviisi maksudeks suhteliselt vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles