WSJ: Venemaa mõju Indias väheneb, kuigi kiindumus kestab

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) ja India peaminister Narendra Modi tervitamas teineteist New Delhis 6. detsembril 2021.
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) ja India peaminister Narendra Modi tervitamas teineteist New Delhis 6. detsembril 2021. Foto: Manish Swarup/AP

Kas India pikk armuafäär Venemaaga kunagi ka otsa lõpeb? Esmapilgul tundub, et vaevalt. Viimase kahe kümnendiga on New Delhi küll lähenenud Washingtonile, kuid tihedad diplomaatilised ja sõjalised sidemed Moskvaga on säilitatud. Aga Venemaa ja Vladimir Putini populaarsus indialaste seas ei takista Moskva tähte tuhmumast. Hiina kiire tõus tandemis Venemaa majanduse ja tehnoloogia suhtelise peetusega garanteerib, et ajapikku India-Vene lähedus leigub.

Äsjase, 24 riiki puudutanud Pew uuringu järgi suhtub Venemaasse enam-vähem või täiesti soosivalt 57 protsenti indialastest, millega troonitakse tabeli tipus. Ning 59% indialastest on veendunud, et Putin «teeks maailmaareenil seda, mis on õige». (USA protsent on 7.) Nagu näib, pole Venemaa invasioon Ukrainasse Putini staatust Indias karvavõrdki kõigutanud. Kõrvutades samalaadse küsitlusega aastal 2019 on indialaste usaldus Venemaa võimumehesse 17 protsenti suurem.

Invasiooni hukka mõistmast keeldub India kindlameelselt. Selle asemel on India järsult tõstnud Vene soodusnafta ostutaset. Kui enne invasiooni andis Venemaa India naftaimpordist 2 protsenti, siis tänavu mais juba 40% ehk ligi 2 miljonit barrelit päevas. Ning maailma suurima relvaimportijana saab India lõviosa sõjavarustusest Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles