WSJ: Lääs lajatas Vene oligarhidele sanktsioonid. Nüüd äsavad miljardärid vastu (5)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Roman Abramovitši advokaatide väitel segavad sanktsioonid klienti osalemast Venemaa ja Ukraina vahelistel rahuläbirääkimistel.
Roman Abramovitši advokaatide väitel segavad sanktsioonid klienti osalemast Venemaa ja Ukraina vahelistel rahuläbirääkimistel. Foto: IAN KINGTON/AFP

Üle aasta tagasi laskis Lääs käiku uue välispoliitilise relva: sanktsioonide kogupauk sadakonnale silmapaistvale Vene ärimehele koos peredega. Mõte oli, et nood hakkaks omakorda torkima president Vladimir Putinit, kes seiskaks sõja Ukrainas ja mataks maha ekspansionistlikud ambitsioonid.

Praeguse seisuga pole strateegia vilja kandnud. Sõda möllab edasi ning avalikult on Putini hukka mõistnud vaid väga väike käputäis oligarhe. Küll aga on mõned rikkurid asunud vastupealetungile ja vorbivad hagisid Briti ja Euroopa Liidu kohtutes, et reisikeelud kummutada ja külmutatud varad lahti sulatada.

Läänele on see omamoodi proovikivi. Selgub ju kohtulahingutes, millisel määral õnnestub Vene ärimeestel kasutada läänemaiste poliitiliste eesmärkide vastu nende endi õigusriigi aateid. Ühtlasi paljastuvad avalikkuse ees sanktsioonikriitika tõeterad: et paljudel neist pole Putini üle vähimatki mõjujõudu ning lisaks võivad sunniabinõud anda soovitule sootuks vastupidise tulemuse, lükates võõrdunud rikkurid riigipea embusse tagasi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles