WSJ: Jõud on tähtsam kui diplomaatia

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Lõuna-Korea president Yoon Suk Yeol, USA president Joe Biden ja Jaapani peaminister Fumio Kishida 18. augustil Camp Davidis.
Lõuna-Korea president Yoon Suk Yeol, USA president Joe Biden ja Jaapani peaminister Fumio Kishida 18. augustil Camp Davidis. Foto: RS/MPI/Capital Pictures/ Scanpix

On aeg süstida realismi külma sõja järgsesse geopoliitilise rivaalitsemise ajastusse. Kas oleme uues külmas sõjas ja kui jah, siis kes on seda võitmas?

Ja kes on selle geopoliitilise konflikti osapooled? Kas selleks on USA oma liitlaste ja partneritega ühelt poolt ning teiselt poolt Hiina-Vene-Iraani telg? Mõne jaoks oleme sattunud uude külma sõtta. Teised väidavad, et praegune olukord on nii erinev pikast vastasseisust Nõukogude Liiduga, et külma sõja silt siinkohal ei päde.

See on torm veeklaasis. Pole oluline, kas selle nimi on külm sõda vol. 2, ülemaailmne troonide mäng või geopoliitilise konkurentsi uus ajastu. Ükskõik, kuidas me seda asja nimetame, peab meil olema sama eesmärk, mis oli külma sõja ajal: säilitada Ameerika eluviis ja meie liitlaste julgeolek ilma tuumasõda käivitamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles