WSJ: Venemaa armeele väljakutse esitanud Wagneri juhi Jevgeni Prigožini hukk (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Wagneri juhi Jevgeni Prigožini teekond võimu tippu oli väga sarnane paljude mõjuvõimsate meestega Putini Venemaal. Olles juhtinud poolsõjaväelisi üksusi Aafrikas, Süürias ja Ukrainas, alustas Prigožin hiljem mässu Vene armee juhtide vastu.
Wagneri juhi Jevgeni Prigožini teekond võimu tippu oli väga sarnane paljude mõjuvõimsate meestega Putini Venemaal. Olles juhtinud poolsõjaväelisi üksusi Aafrikas, Süürias ja Ukrainas, alustas Prigožin hiljem mässu Vene armee juhtide vastu. Foto: Alexander Ermochenko/ Reuters/ Scanpix

Jevgeni Prigožini õnn pöördus kiiresti. Venemaa presidendi Vladimir Putini endine «toitlustaja», kes juhtis palgasõdurite gruppe Aafrikas ja Ukrainas ning alustas siis Venemaal mässu sõjaväeladviku vastu, hukkus selle nädala kolmapäeval.

Vene võimude teatel hukkus Prigožin lennuõnnetuses Moskvast loodes. Wagneri lähedased sotsiaalmeediakanalid väitsid, et eralennuki Embraer Legacy 600 tulistas alla Vene õhutõrje. Postitatud on näiteks videomaterjal, millelt on näha väljalastud raketi jäetud jälg ja taevast ühe tiivaga lennuki kukkumine.

Tema surm kindlustab Putini positsiooni, kelle mainet on kahjustanud pikaajaline kriitika sõjaväejuhtide aadressil. Putin kasutas mässu ettekäändena, et viia läbi puhastus kõrgemate sõjaväeohvitseride hulgas, kes on Kremli vaatlejate sõnul Putinile võimaliku paleepöörde korral kõige suuremaks ohuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles