WSJ: Prigožinist jäi maha väetim Putin

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Venemaa president Vladimir Putin Moskvas 29. augustil 2023
Venemaa president Vladimir Putin Moskvas 29. augustil 2023 Foto: Alexander Kazakov / AP

Tugev režiim oleks Jevgeni Prigožini vahi alla võtnud, kohtu alla andnud ja süüdi mõistnud. Nõrk režiim rääkis Prigožiniga läbi ning lõi talle seejärel noa selga.

Mõjukatel venelastel sündmuste tõlgendamisega probleeme pole. Meile, ameeriklastele, peaks meenuma maffiaboss Paul Castellano mahalaskmine Manhattanil, tellijaks John Gotti. Muidu märkimisväärselt passiivne, hakkab Putin liigutama selle peale, kui keegi tema mugavat positsiooni ohustama kipub. Kuid tänaseni ei oska ta leida viisi, kuidas vahetada välja sõjaväe tippjuhatus, kelle ebakompetentsuse Prigožin avalikult paljastas. Sest siis jääks ta oma paigaltammuva sõjakäigu pärast publiku, blogipidajate ja keelepeksjate hammaste vahele üksi.

Nagu arvata võiski, jääb Ukraina sõda järjest enam unarusse ning teenima põhieesmärki, milleks on Putini pukis püsimine Moskvas. Oli ju Prigožin tõele au andes üks harva esinevaid edulugusid selles sõjas. Nagu ka kindral Sergei Surovikin, kes vabastati sellesama 24 mässutunni jooksul küsitava lojaalsuse ajendil teenistusest. Tema tekitas need kaitseliinid, mille pärast peale tungivad ukrainlased praegu näguripäevi näevad. Nende kahe saatusele mõeldes pole teistel erilist indu esile astuda ega sõja kulgu Putini kasuks pöörata, initsiatiivi haarata ega rahvast reibastavaid tempe teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles