WSJ: Uues kismas Kuu pärast on Vene avarii järel USA-l uus pearivaal (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Apollo 11 astronaut Neil Armstrong peegeldumas kaaslase Buzz Aldrin kiivri visiirilt Kuul juulis 1969.
Apollo 11 astronaut Neil Armstrong peegeldumas kaaslase Buzz Aldrin kiivri visiirilt Kuul juulis 1969. Foto: NEIL ARMSTRONG/NASA/AP

Korduma kippuv külm sõda on Kuu taas globaalsete ambitsioonide rambivalgusse kiskunud. Kuid seekord on Ameerikal uus põhikonkurent.

Ilmaruumi tikub üha arvukamalt riike ja firmasid, ning robotite plaanitavad kuundumised on kalendrit suisa ummistamas. Kuid nagu 1960ndate võidujooksu päevil selle nimel, kelle saapatald esimesena Kuu pinda puudutab, taandub konkurents kuubaasi pärast superjõududele. Vahe on vaid selles, et seekord pole Washingtoni vastaseks Moskva, vaid Peking.

Alates aastast 2011, mil USA julgeolekukaalutlustel nende koostöö NASAga ära keelas, on hiinlased agressiivselt omaenda kosmoseprogrammi arendanud. Pärast viimaste aastate eduseeriat on nad seadnud sihiks alustada permanentse kuubaasi ehitusega käesoleva kümnendi lõpuks – ehmatades tegudele ka ameeriklased, täpselt nagu nood omal ajal viimsedki jõuvarud kokku võtsid, et enne NSV Liitu Kuu peal ära käia.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles