WSJ: Käivitus mastaapne kohtuasi USA vs Google. Mida peaksime teadma? (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Aktivist Ian Madrigal Monopoli-meheks kostümeerituna 12. septembril 2023 E. Barrett Prettymani kohtumaja ees Washingtonis justiitsministeerium vs Google'i kaasuse käivitumist tähistamas.
Aktivist Ian Madrigal Monopoli-meheks kostümeerituna 12. septembril 2023 E. Barrett Prettymani kohtumaja ees Washingtonis justiitsministeerium vs Google'i kaasuse käivitumist tähistamas. Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Ameerika valitsev otsingumootor Google astub sel nädalal vastu oma seni suurimale juriidilisele väljakutsele: Washingtoni tsiviilkohus asub arutama, kas firma on rikkunud USA kartellivastaseid seadusi.

Justiitsministeerium soovib selgitada, kas Google on kasutanud ebaseaduslikke leppeid, et tõrjuda tahaplaanile rivaale ning kahjustades seeläbi tarbijaid ja reklaamijaid. Näiteks maksab Google Apple’ile miljardeid dollareid, et olla vaikimisi otsingumootor brauseris Safari.

Alphabeti omanduses Google kasvas üles ajal, mil kartellivastaseid seadusi jõuliselt ei jõustatud – eriti leebelt suhtuti tehnoloogiafirmadesse, kes arendasid innovaatilisi viise interneti uurimiseks ja kasutamiseks, mis tihtilugu olid tasuta. Viimastel aastatel on Google’i ja teiste tehnoloogiahiiglaste reeglistamise katsed Kongressis liiva jooksnud. Reeglite puudumise tõttu üritab valitsus nüüd kartellivastaste seadustega interneti isandaid kammitseda ja konkurentsi soodustada. Alljärgnevalt mõned võtmeküsimused USA suurima kartellivastase kohtuistungi kohta alates sellest, kui valitsus 20 aastat tagasi Microsoftile kinda viskas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles