WSJ: Kas majanduskrahhi korral oleks parem president Trump või Biden?

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Endine USA president Donald Trump (punamütsis) pidamas vahevalimiste kampaaniakoosolekut praeguse presidendi Joe Bideni video taustal Miamis 6. novembril 2022.
Endine USA president Donald Trump (punamütsis) pidamas vahevalimiste kampaaniakoosolekut praeguse presidendi Joe Bideni video taustal Miamis 6. novembril 2022. Foto: JOE RAEDLE/AFP

Kas oktoobriüllatus 2024 on finantskriis? Kui nii, siis kuidas reageeriksid Joe Biden ja Donald Trump? Niigi näruse poliitilise fooni taustal on need kohutavad küsimused. Kuid väga võimalik, et vältimatud.

Kuus kuud pärast globaalset finantssüsteemi õõtsutanud tõukeid pole pesuehtsa maavärina oht paraku möödas. Jah, USA majandus elas SVB panga manalasse varisemise ja teised fiaskod üle ning Euroopagi hingab vabamalt pärast seda, kui UBS ja vaaruv Credit Suisse altari ette aeti. Briti turud (kuid mitte poliitika) tõusid pärast mullust võlakirjakaost jälle jalule.

Võiks ju rõõmustada, et viperustele vaatamata pole USA ja maailma majandus 2008. aasta Lehman Brothersi mastaapi katastroofi veel kogenud. Alates märtsikuust ei väsi regulaatorid rõhutamast, et tänu finantskriisi kiiluvees kehtestatud reeglitele on pangad praeguseks palju paremini kapitaliseeritud kui enne eelmist pauku. Ja et paanika puhuks on Föderaalreserv ja teised keskpangad sepistanud rohkesti riistu. Ühesõnaga: valitsejad annavad teada, et kõik on korras ja siiapoole pole mõtet piiluda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles