WSJ: Maailmakord säriseb kliimapoliitika praepannil (4)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Kliimasoojenemise vastu võitlejate praemunad São Paulos 18. septembril 2023.
Kliimasoojenemise vastu võitlejate praemunad São Paulos 18. septembril 2023. Foto: AMANDA PEROBELLI / REUTERS

ÜRO peasekretär António Guterres on hoiatanud, et inimkonda ähvardab globaalne kee(t)mine – global boiling. Kuveidis rabavad rändtöölised ligi 50-kraadises kuumuses ja kurdavad neeruhädade pärast. Sõjatandril sirgeldatakse kaartidele, kuidas sulava jääkatte arvelt laevadega liikuma pääseks.

Rekordilise kuumuse, ebatavalise ilma, laastavate tormide ja karmide kulutulede aasta on teravdanud kliimaliikumise vaata et vastupandamatu poliitilise energia ja maailmasüsteemi majandusliku reaalsuse konflikti.

Heitgaaside hulk kasvab, samal ajal ägeneb vastupanu kliimapoliitika kuludele. Saksa ärijuhid ja poliitikud hoiatavad deindustrialiseerumise eest, sest tormiliselt tõusvad energiahinnad tekitavad tootmise välismaale kolimise kiusatuse. Elektriautopööre ähvardab kärpida autosektori töökohti terves maailmas ning lennutada liidriks Hiina. Koduturul konutab 25 miljonit müümata sõiduriista, samal ajal kui hiinlaste riiklikult doteeritud akuliikurid uputavad ilmaturgu. Saksamaast on Hiina juba mööda tuhisenud ning hingab kuklasse Jaapanile, esialgu veel maailma juhtivale autoeksportijale.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles