WSJ: Euroopa avastab, et nende elektriautod hakkavad valmima Hiinas (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Eurooplane avastamas 4. märtsil Genfi automessil elektriautot Polestar 2, mida valmistatakse Hiinas.
Eurooplane avastamas 4. märtsil Genfi automessil elektriautot Polestar 2, mida valmistatakse Hiinas. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

Elektriautondus pöörab järjest pöörasemaks ning september tõstis tuurid veelgi kõrgemale: eurooplaste kliimausk on jänkidest siiram, kuid ometigi kisub nende sõiduriistasõda sootuks sogasemaks. Seda seetõttu, et Euroopa – kujutage ette! – paistab ka vabaturgu armastavat palavamalt kui Ameerika.

Vot sellised ebamugavad tõed peituvad äsjase teadaande taga, et Euroopa Komisjon hakkab kaaluma tollimaksu Hiinast imporditud elektriautodele.

Juba aastakümneid on poliitikud küll vastupidist kinnitanud, kuid ikkagi ähvardab rohepööre arenenud maades töökohti hävitada. Autod on stiilinäide. Euroopas elab ja õitseb autotööstus, mis annab 10 protsenti Euroopa Liidu tööstuslikust lisandväärtusest, mõnel Kesk- ja Ida-Euroopa maal suisa 23 protsenti. Kuid see tööstus on häälestunud kasumlikuks (toormaterjalid, tarneahelad, tööjõukulud, energiahinnad, kaubanduspoliitika jms) kaasaegse sisepõlemismootoriga auto kontekstis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles