WSJ: Kuidas Iisraeli-Hamasi sõda maailma jõujooni Venemaa ja Hiina kasuks kallutab (2)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Iisraeli sõdurid kogunemas formeerimisalale Gaza sektori piiri lähistel 17. oktoobril 2023.
Iisraeli sõdurid kogunemas formeerimisalale Gaza sektori piiri lähistel 17. oktoobril 2023. Foto: Ariel Schalit/AP

Iisraeli ja Hamasi vaheline sõda pole üksnes piirkondlik tulekolle. Lisaks mõjutab ta maailma jõutasakaalu, kurnates Ameerika ja Euroopa varusid ning leevendades samal ajal Venemaale avalduvat survet ja pakkudes värskeid võimalusi Hiinale.

Lähis-Ida olukorra pingestumise pikemat mõju on raske ennustada. Esiteks sõltub kõik sellest, kas Iisraelil õnnestub lõppkokkuvõttes kõrvaldada Hamas kui Gaza peamine sõjaline ja poliitiline jõud – mis on juudiriigi selgelt sedastatud eesmärk. Teine kriitiline küsimus on see, kas Iisraeli diplomaatilised suhted regioonis ja nende Lääne toetajate globaalne seisus jäävad püsima olukorras, kus tsiviilohvrite arv Gazas kasvab ning ees seisab linnalahingute õudus tihedalt asustatud maaribal.

Kuid praeguse seisuga on Hamasi jõhker rünnak tulnud kasuks Ameerika peamistele geopoliitilistele rivaalidele. USA toetatud rahvusvahelist süsteemi on Hiina, Venemaa ja Iraan üritanud õõnestada juba pikemat aega ning nüüd kasutavad nad Ameerika tähelepanu hajumise enda kasuks ära.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles