WSJ: Hiina finantskriis, millest keegi ei räägi (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Lõpetamata kortermaja kompleksis Evergrande Oasis 2021. aasta 16. septembril Luoyangis.
Lõpetamata kortermaja kompleksis Evergrande Oasis 2021. aasta 16. septembril Luoyangis. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Analüütikud arutavad juba kuude kaupa, kas Hiina kinnisvarakrahh vallandab ka finantskriisi. Seni valitseb konsensus, et ei vallanda. Aga äkki on see kriis pikemat aega me nina all passinud?

Sõltub, kuidas defineerida finantsi, kriisi ja finantskriisi. Finantskriiside puhul keerleb jutt üldjuhul pankade või varjamatult pangalaadsete asutuste ümber. Need lähevad meile korda, kuna võivad majandustormides kergesti uppi minna ja kõigele muule otsa prantsatada. Aga tegelikult eksisteerib igasugu ettevõtteid, mida meie sinuga pangaks ei nimetaks, aga mis siiski pangana tegutsevad – eriti Hiinas.

Põhimõtteliselt on pank lihtsalt firma, mis tekitab krediidivorme, mida aktsepteeritakse laiemas majanduses rahana. Kui näiteks võtad kodulaenu, siis võlub väljastaja oma bilansilehele kohustuse – dollarid, mis lõpetavad kodumüüja kontol – ning selle katteks oodatavad maksed pluss intressid. Tähtis teada: see kohustus läheb laiemas majanduses käiku kui võlg, millega saab kaubelda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles