WSJ: Kuidas Hiinast maailma suurim arendusprojektide rahastaja sai

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Xi Jinpingi valitsemiskunsti neljas osa erinevates maailma keeltes Vöö ja Tee tippkohtumisel Pekingis 16. oktoobril 2023.
Xi Jinpingi valitsemiskunsti neljas osa erinevates maailma keeltes Vöö ja Tee tippkohtumisel Pekingis 16. oktoobril 2023. Foto: EDGAR SU/REUTERS

Oktoobris tähistas Xi Jinping oma kodumaa kui globaalse rahastaja kümne aasta juubelit. Ja rõhutas, et pingutuse fookus on «edendada ühenduvust». Värsked numbrid näitavad, kuivõrd tihedasti Hiina end teiste riikidega ühte on liitnud.

Hiina on maailma juhtiv rahvusvaheliste projektirahastuste allikas, kinnitab esmaspäeval avaldatud uuring. Enam kui 22 aastaga on 165 keskmise ja madala sissetulekuga riiki laenude ja stipendiumitena suunatud umbkaudu 1,34 triljonit dollarit. Projekte, mida Peking finantseerib, on ühtekokku 20 985.

Autor, Virginia William & Mary ülikooli uurimiskeskus AidData, on seadnud endale eesmärgiks koostada kõige põhjalikum Hiina arendusrahastuse andmebaas, süvenedes laenudokumentidesse ja muule esmasele materjalile laenuvõtjatest valitsustelt endilt – info, mida Peking kaldub hägustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles