WSJ: Riikide kohal seisab 2 triljoni dollariline intressikirves

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Laenukulude kasv sunnib paljude riikide valitsusi nuputama, kuidas suurendada kaitsekulutusi või leida raha rohepöördeks.
Laenukulude kasv sunnib paljude riikide valitsusi nuputama, kuidas suurendada kaitsekulutusi või leida raha rohepöördeks. Foto: Viacheslav Bublyk / Unsplash

Üle kümne aasta nautisid maailma valitsused ülimadalaid intressimäärasid ning võtsid nii palju laenu kui võimalik. Nüüd on pidu läbi ja keegi peab tasuma arve.

Asi on hapu, sest intressimäärade tõus on teinud laenamise kallimaks ja juba tänavu maksavad valitsused oma laenude eest intressi netosummas kokku 2 triljonit dollarit. 2022. aastaga võrreldes on intressikulu kasvanud üle 10 protsendi, selgub kahest uuringust, mille Rahvusvahelise Valuutafondi andmete põhjal tegid konsultatsioonifirma Teal Insights ja Fitch Ratings. Teal Insights hindab, et 2027. aastaks võivad intressimaksed ulatuda 3 triljoni dollarini.

Intressikulude kasv paneb valitsused keeruliste valikute ette. Kuna võla teenindamine nõuab rohkem raha, on valida, kas tõsta makse, kärpida kulutusi või jätkata eelarvepuudujäägi suurendamist, mis omakorda suurendab intressikulusid. See kõik toimub ajal, mil geopoliitiliste pingete tõttu on valitsused sunnitud suurendama sõjalisi kulutusi ja kulutama rohkem äärmuslike ilmastikunähtuste tagajärgede likvideerimiseks ning kiiresti vananeva elanikkonna eest hoolitsemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles