WSJ: Pantvangid murendavad Iisraeli harukordset ühtsust (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Pantvangide meenutamise installatsioon Tel Avivis 21. novembril 2023.
Pantvangide meenutamise installatsioon Tel Avivis 21. novembril 2023. Foto: Ariel Schalit/AP

Tänaseni läkitab Hamasi 7. oktoobri terrorirünnak šokilaineid üle terve maailma, ja eriti Iisraelis. Ees ootavad karmid valikud ning raputustega on pinnale kerkinud nii mõnigi inetu reaalsus.

Harvaesineva üksmeelega seisavad iisraellased fundamentaalse tõekspidamise taha: see sõda ei tohi mitte mingil juhul lõppeda niiviisi, et Hamas Gazas võimule jääb. Avalik arvamus seljataga, ongi valitsus selge sõnaga välja öelnud, et relvad ei vaiki enne, kui Hamasi potentsiaal Gazat valitseda ja Iisraeli rünnata on purustatud. Mulle tundub, et selle juurde jäävad nad kindlaks isegi siis, kui USA üritab Iisraeli sõjategevust mingil hetkel peatada – kui neil eesmärgid veel saavutamata. Ma olen vestelnud iisraellastega erinevatest poliitilistest leeridest ning mulje on selline, et nad on valmis vajadusel üksinda edasi põrutama. «Mitte iialgi enam!» on omandanud holokaustist tänapäevasema tähenduse.

Kuid samal ajal lõhestab iisraellasi rünnaku kõige emotsionaalsem aspekt: kuidas tagada pantvangide vabastamine? Tegemist on küsimusega, mille juured on sügaval juudi ajaloos ning Iisraeli reaalsuses alates aastast 1948.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles