WSJ: Sakslane hakkas ausaks, vaatab roherahaga tõtt (3)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Saksa konstitutsioonikohtu liikmed otsuse väljakuulutamiseks peakatteid eemaldamas. Pilt on illustratiivne.
Saksa konstitutsioonikohtu liikmed otsuse väljakuulutamiseks peakatteid eemaldamas. Pilt on illustratiivne. Foto: ULI DECK/AFP

Kas rohepööre keerab tuksi Saksamaa koalitsiooni? Mine tea. Kantsler Olaf Scholzi kabinet on kaoses, kuna selgunud on tõsiasi, et keegi peab kliimaagenda kinni maksma.

Sellise šokeeriva ilmutuse serveeris rahvale ja valitsejatele riigi kõrgeim konstitutsioonikohus, kes otsustas novembris, et Berliini armastatud eelarvetrikk rikub eelarvetasakaalu sätet. Säte, mida rahvasuu võlapiduriks kutsub, piirab aastase föderaalse eelarvedefitsiidi 0,35 protsendiga sisemajanduse kogutoodangust, kui parlament just erakorralist olukorda välja ei kuuluta.

Säte võeti vastu aastal 2009, kuid eelarvedistsipliin on olnud Saksa poliitika kuum kartul läbi aegade. Poliitikud armastavad kasinust kuulutada, seda praktiseerida aga mitte. Nii koostasidki (Lääne-)Saksamaa valitsused võluretsepti juba enne, kui säte selleks sunni tekitas. Mögina nimi on Sondervermögen – omaenda sissetulekute ja laenuvõtmise võimalustega erifondid. Sinna sai valitsus lükata teatud portsu oma kulutustest, bilansilehelt ära.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles