WSJ: Aasta 2024 tõotab tormilisi valimisi. Kogu maailmas

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Katalaanide Balti-stiilis kett septembris 2013.
Katalaanide Balti-stiilis kett septembris 2013. Foto: Flickr.com/Joan Campderrós-i-Canas

Ja (varsti) ongi valimisaasta käes! Omamoodi olulised on aastad alati, ning vähemalt kedagi raputavad valimised igal juhul. Kuid ikkagi tõotab 2024 tulla ebatavaliselt valimispõnev juba koguseliselt – saati siis sisuliselt.

Ameerikas võib novembris kiskuda koledaks – üks partei hüperventileerib Donald Trumpi arvatavalt autokraatlike kalduvuste üle, teine valutab arusaadavalt südant perekond Bideni korruptsiooni pärast –, kuid see pole kaugeltki kõik. Sest silmist ei tohi kaotada kõnealuse kahevõitluse globaalset konteksti, arvestades võitjat ootavaid julgeolekualaseid ja majanduslikke väljakutseid.

Üldiselt usutakse, et Suurbritannia astub tuleval aastal valimiskastide manu (seadus sätestab, et hiljemalt jaanuaris 2025 tuleb seda teha nagunii). Praegu näib, et britid teevad oma valiku peamiselt viletsa majandusseisu alusel pärast 14 aastat toorisid. Järgmine kabinet pärib peaminister Rishi Sunakilt paraja fiskaalpalagani – sasipuntra lämmatavkõrgetest maksudest ja reformimata sotsiaaltoetustest. Kelle õlule jääb ülesanne lahendada need poliitikaprohmakad viisil, mis majanduskasvu toetab ja kaitseinvesteeringuteks piisavalt naelu jätab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles