WSJ: Saksa tänavakakluse kliima pärast võitsid vihased põllumehed (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Traktorid 11. jaanuaril 2024 Frankfurdi tänaval.
Traktorid 11. jaanuaril 2024 Frankfurdi tänaval. Foto: IMAGO / Peter Henrich HEN-FOTO

Talurahvaülestõuse on Euroopa näinud aastasadu. Seega võiks eeldada, et poliitikud on õppinud maakaid mitte närvi ajama. Aga ilmselt ei ole – nagu näitasid lõppeval nädalal Saksamaa maanteid ja väljakuid ummistanud traktorid.

Õiguslikult põhjustas Euroopa majandusmootori protestikõmina kliimapoliitika. Berliin tõmbleb eelarvekriisis, kuna konstitutsioonikohus otsustas novembris, et poliitikute lemmiknipp roppkalli rohepöörde rahastamiseks rikub Saksa põhiseaduse eelarvetasakaalu nõuet. Seetõttu tuleb Berliinil nüüd ausalt ja avalikult tasuda kõik kliimaarved, mida taheti arveldada salamisi väljaspool valitsuse bilanssi. Ai.

2024. aasta eelarvesse lõi otsus 30 miljardi eurose kraatri, mis pikemas perspektiivis lõheneb 60 miljardi peale. Üks valitsuse esimesi katseid olukorda lahendada oli kärpida põllumajandustoetusi. Vähem kui nädal enne jõule paljastatud eelarvediil kõrvaldas põllumajandusliku diislikütuse subsiidiumi, säästes 440 miljonit eurot ning põllumajandussõidukite maksusoodustuse umbes 480 miljoni euro ulatuses. Idee olnuks nihkuda süsinikuvabaduse poole eelarvesõbralikus ja vabaturumeelses vaimus, elimineerides fossiilkütuste pruukimist julgustavad vastutulekud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles