WSJ: Euroopa rohepööre põrkas kokku sõjalise, majandusliku reaalsusega

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen on välja pakkunud kaitsevoliniku koha Euroopa Komisjoni juures.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen on välja pakkunud kaitsevoliniku koha Euroopa Komisjoni juures. Foto: JOHN THYS / AFP

Euroopa Liit sattus surve alla tõmmata tagasi oma keskkonnaagendat. Vihast vastupanu avaldavad farmerid, samuti kõlavad üleskutsed kasvatada Venemaale vastu hakkamiseks pigem kaitsekulutusi.

Viimastel aastatel on Brüsselist tulvanud reegleid, maksusid ja investeerimisprogramme, lennutades bloki üleilmse kliimavõitluse esirinda. Neid meetmeid rakendades on Euroopa valitsused aga sattunud vastuollu farmerite, äriesinduste ja poliitikutega, kelle hinnangul jääb roheagenda maailmajao pakilisemate probleemide kõrval elukaugeks.

Euroopa liidrid kratsivad kukalt, kuidas kasvatada kaitsekulutusi Ukraina sõja venides ning arvestades Trumpi teise administratsiooni väljavaadet. Endine USA president Donald Trump on toonitanud Venemaa presidendi Vladimir Putini positiivseid külgi ning lubanud valituks osutudes otsekohe rahulepet vahendada. Rohkeid muremõtteid mõlgutatakse NATO tuleviku pärast, millele on ehitatud Euroopa julgeolek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles