WSJ: Kuidas noor hiinlanna Xi tsensuurimasina haneks tõmbas

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Tian'anmeni väljak Pekingis. Väljak on välismaailmale tuntud peamiselt kui 1989. aasta Tian'anmeni meeleavalduste ja veresauna asukoht.
Tian'anmeni väljak Pekingis. Väljak on välismaailmale tuntud peamiselt kui 1989. aasta Tian'anmeni meeleavalduste ja veresauna asukoht. Foto: MARK R. CRISTINO / EPA / Scanpix

Hiina veebiavarustes levis nädalaid kirjeldus ametivõimude repressioonidest teisitimõtlejate vastu. Sellest on kujukalt näha, kui raske on Hiinas aktivistide elu.

Hiina kurikuulus tsensuursüsteem suudab mõne sekundiga sõeluda läbi terve ookeanitäie infot ja kõrvaldada igasuguse ametivõimudele mittesobiva sisu. Siiski õnnestus ühel noorel hiinlannal tsensoreid nädalate kaupa haneks tõmmata.

Väidetavalt Teherani vanglast saadetud kirja tekst hakkas Hiina veebis ringlema eelmisel aastal Hiina uue aasta paiku. Kirja autor, kes kasutas nime Mahsa, kirjeldas, kuidas Iraani salapolitsei röövis ta pearäti-vastaste protestide mahasurumise ajal ja kuulas teda üle tema feministlike veendumuste pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles