WSJ: Päästke kliima roheliste käest (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Elektriauto näidislaadimine Valge Maja kliimanõuniku Gina McCarthy ja transpordiministri Pete Buttigiegi pressikonverentsi eel Washingtonis 22. aprillil 2021.
Elektriauto näidislaadimine Valge Maja kliimanõuniku Gina McCarthy ja transpordiministri Pete Buttigiegi pressikonverentsi eel Washingtonis 22. aprillil 2021. Foto: Drew Angerer / AFP

«Me oleme otsekui lollidemaa,» ütles mulle omal ajal Archer-Daniels-Midlandi tegevjuht Dwayne Andreas. Meie keskelt juba lahkunud mees pidas silmas Washingtoni rutiinseid rumalusi.

Teema, mille ta tõstatas, on igihaljas. Miks kangutab valitsus poliitikat, mis tõendatult ja avalikult tobedaks on osutunud? Selleks, et esmased entusiastid endale elektriauto ostaks, kulus miljardeid dollareid toetusi tootjatelt ja maksumaksja taskust – siililegi selge, et neid ei taheta. Eks mõni ju värava ette võetakse, kui soodsalt pakutakse. Aga õige hind on tuhandete võrra väiksem, kui kulub masina meisterdamiseks.

Kes mäletab, miks me endale selle kraami pähe määrisime? Et kärpida heitmeid. Mis oli nonsenss ja selleks ka jääb. Kui Kongress Obama ajal oma esimesed kliimasubsiidiumid välja paiskas, tellis ta teadustöö Nobeliga pärjatud ökonomistilt William Nordhausilt. Kes jõudis järeldusele, et alternatiivenergia-annetused on heitmetega võitlemiseks «vilets vahend», mille efekt on ebaoluline isegi enne seda, kui hakata arvestama ka vältimatuid «rahvusvahelisi kõrvaltoimeid» – muu maailm kasutab fossiilkütuseid rohkem, USA maksab omadele hoidumise eest meeletult peale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles