Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Tagajärjed on isegi Euroopa Parlamendi valimistel

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Sakslane kukutab hääletussedeli kasti 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimistel Berliinis.
Sakslane kukutab hääletussedeli kasti 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimistel Berliinis. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Praegune Euroopa poliitika on paras paradoks. Peatselt seisavad eurooplased silmitsi valimistega, mis on küll kaalukad, kuid kummatigi mõttetud. Et valida organ, mis on ühtaegu mõjuvõimas ja impotentne. Saage tuttavaks: Euroopa Parlament.

Omaenda parlamente valivad eurooplased innukamalt ning maailmajaoülesele lohistavad oma jalad tavaliselt vähesed. Kuna Euroopa Liit on aga lihtsalt niivõrd suur, on tema valimised ikkagi planeedi pirakamate killast. 2019. aastal anti seal umbkaudu 198 miljonit häält. Võrdluseks: Indoneesias käis sel kevadel valimas 168 miljonit, Ameerikas 2020. aastal 158 miljonit ja 2022. aastal Brasiilias 120 miljonit inimest.

Eurooplased valivad juunis 720 liiget parlamenti, mis teeb Euroopa Liidu valitsusstruktuurist kolmandiku. Teised kaks on Euroopa Komisjoni bürokraatia ja liikmesriikide riigijuhtide Euroopa Ülemkogu. Mis volitused neil parlamendiliikmetel ka on?

Tagasi üles