WSJ: Euroopa näeb Vene sabotaaži märke, aga kõhkleb Kremlit süüdistamast (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, ajakirjanik, WSJ
Copy
Soome uurimiskomisjon rääkimas Balticconnectori katkemise võimalikest põhjustest pressikonverentsil 8. oktoobril 2023.
Soome uurimiskomisjon rääkimas Balticconnectori katkemise võimalikest põhjustest pressikonverentsil 8. oktoobril 2023. Foto: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA / SIPA

Euroopa uurijad märkavad järjest rohkem Vene sõrmejälgi väidetavate sabotaažiaktide ümber strateegilise taristu pihta – kuid ei tea, mida peale hakata.

Salaoperatsioonidele on raske reageerida, kuna tõendid arvatavate rünnakute kohta – nagu katkenud merealune gaasitoru, läbilõigatud internetiühendus ja raudteeseisak – on tihtipeale ebapiisavad. Kaalukates kaasustes on potentsiaalseteks kahtlusalusteks kauba- või kalalaevad, mis on tegelenud pealtnäha legitiimse meretranspordi või traalimisega merepõhjas paikneva tundliku tehnika lähistel, mis samal ajal katki läks. Uurijad räägivad, et otseseid suhteid Vene võimudega on nendel alustel harva.

Mõnedes väiksemates juhtumites on Euroopa näpp venelaste või nende vahetalitajate peale siiski näidanud ning ka hübriidsõjast räägitakse järjest häälekamalt, kuid Venemaa süüdistamist konkreetsetes rünnakutes on välditud. Ka kõige enam põhjendatud kahtlustuste puhul on puudu jäänud otsustavatest tõenditest, mistõttu on pandud kaasused pausile või jäetud uurimine pooleli.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles