Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Tehnohiiud on aktsiaturu reaalsusest lahti ühendanud

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Nvidia president ja tegevjuht Jensen Huang esinemas Computex 2024 foorumil Taipeis 2. juunil 2024.
Nvidia president ja tegevjuht Jensen Huang esinemas Computex 2024 foorumil Taipeis 2. juunil 2024. Foto: Chiang Ying-ying / AP

Esiteks domineerivad turul Suure Tehno aktsiad. Teiseks varjavad nad fakti, kuivõrd hirmul on investorid väljavaate pärast, et Föderaalreserv intressimäärad kauemaks kõrgemal hoiab.

Keskmine S&P 500 aktsia saab tõusvatest tootlustest räsida – ja langevatest tuge – tugevamini, kui sel sajandil varem on nähtud. Siiski mõjutab intressimäärade väljavaade seda indeksit tervikuna tunduvalt vähem, kuna niivõrd suure osa sellest moodustavad Suure Tehno aktsiad, mis on Fedi suhtes oma tohutute rahavarude tõttu isoleeritud.

Suurimatest suurimad – Nvidia, Microsoft, Apple ja Alphabet – on tänavu saanud tugeva tõuke ka tehisaruvaimustusest. Aga selline ebatavaline erinevus S&P enda ja tema keskmise asuka vahel nii väärtustuse kui intressimääratundlikkuse vallas annab mõista, millisel määral moonutavad need suuraktsiad mõõdikuid, mida kasutavad majandusele ja Fedile fookustuvad makroanalüütikud.

Tagasi üles