Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Ukraina nutikamaks saanud droonid hiilivad Venemaa segajatest mööda

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Ukraina sõdur ISR Defence'i toodetud R-18 drooni püüdmas.
Ukraina sõdur ISR Defence'i toodetud R-18 drooni püüdmas. Foto: Joseph Sywenkyj / The Wall Street Journal

Lääne sõjatööstus jälgib tähelepanelikult elektroonilist sõjapidamist Ukrainas, mis on sundinud droonitootjaid muutma oma droone rohkem autonoomseks ja modulaarseks, et kahjustatud komponente hõlpsalt uute vastu välja vahetada.

Droonid, mis pannakse kokku Ukrainas asuva ISR Defense droonitehase tootmisliinidel, on väliselt täpselt samasugused nagu enne Ukraina sõda valmistatud droonid, kuid nende komponendid on täielikult muutunud. Sõja arenedes on saanud selgeks, et tänapäevaseks sõjapidamiseks sobivad droonid peavad vastama palju kõrgematele nõuetele.

Droonid on Ukraina sõjas saanud mõlema sõdiva poole jaoks üheks kõige tähtsamaks sõjapidamise vahendiks. Nüüd on põhiküsimus, kuidas muuta oma droonid vaenlase jaoks nähtamatuks ja tabamatuks. Venemaa ja Ukraina võime pidada nn elektroonilist sõda, st häirida droonide juhtimissignaale ja sellega muuta droon kasutuks, on kiiresti edasi arenenud. Mõlemad pooled teevad suuri jõupingutusi, et muuta oma droonid immuunseks vaenlase elektroonilise sõjapidamise vastu.

Tagasi üles