Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Järjekordne terrorirünnak paljastas Venemaa haavatava kõhualuse

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Venemaa julgeolekuteenistus 24. juunil 2024 Dagestanis terrorirünnaku toimepanemise kohas.
Venemaa julgeolekuteenistus 24. juunil 2024 Dagestanis terrorirünnaku toimepanemise kohas. Foto: IMAGO/SNA

Nädalavahetusel Dagestanis vähemalt 20 inimelu nõudnud terrorirünnak paljastab süvenevad julgeolekunõrkused sügaval sisemaal – ajal, mil Kreml keskendub pigem sõjapidamisele Ukrainas ning poliitiliste oponentide vaigistamisele Moskvas ja Peterburis.

Viimasel aastal on vägivald Venemaal kasvanud ning õõnestanud president Vladimir Putini väiteid, et nii seesmiste kui välismaiste ohtude eest suudab kodumaad kaitsta üksnes tema. Paljud juhtumid tulenevad pikaajalistest pingetest Moskva ja Kesk-Aasia moslemikogukondade vahel. Üle-eelmisel nädalal tungisid eriüksuslased kinnipidamiskohta Doni-äärses Rostovis ning tapsid kuus Islamiriigiga seotud meest, kes seal kaks valvurit pantvangi olid võtnud. Märtsis surmasid raskelt relvastatud püssimehed Moskva lähistel kontserdimajas üle 140 inimese ja haavasid sadu teisi. Rünnaku tunnistas oma tööks Islamiriik.

Läinud pühapäeval rünnati sünagoogi, politseijaoskonda ja kahte kirikut Dagestani pealinnas Mahhatškalas ja Derbenti linnas. Mõlemad paiknevad valdavalt islamiusku Põhja-Kaukaasia föderaalringkonnas, kus Vene võimu vastu on mässatud ammust aega. Hukkunute hulgas oli vähemalt 15 politseinikku. Esmaspäeval oli võimude teatel haiglaravil veel üle tosina inimese.

Tagasi üles