WSJ: Kui Ukrainas rahuaken avaneks, oleks Bidenist tolku?

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Joe Biden oma kampaaniakontori avamisel Wilmingtonis Delaware osariigis 3. veebruaril 2024.
Joe Biden oma kampaaniakontori avamisel Wilmingtonis Delaware osariigis 3. veebruaril 2024. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Vladimir Putinile avaneb vastumeelne väljavaade. Sadade kilomeetrite kaugusel rindest võivad hakata õhku lendama Venemaa sõjalised sihtmärgid. Seda siis USA ja NATO antud moona läbi, mille üle Ukraina valitsus vaba voli saab.

Vältimatult saab surma tsiviilisikuid sõjatandrist kaugel ning võib-olla koguni Moskva ja Peterburi pelgupaikades, kust Putin kannatusi iga hinna eest kaugel on katsunud hoida.

Selle kontole, et USA viimastel nädalatel Harkivi-taguste piirialade sihtimise suhtes sallivam on olnud, et maksa mainitud stsenaariumi kirjutada. Kuid arutelu on käima tõmmatud ning mingeid signaale siin siiski sisaldub. Euroopa liidrid Prantsusmaal ja Hollandis ning NATO peakorteris on kõnelenud löökide lubamisest sügavamale sisemaale. Juba Ukrainas paiknevate USA rakettidega jõuaks 16 Vene lennubaasini, mida praegu puutuda ei või. Olukorras, kus totaalseks efektiivseks õhukaitseks liialt laia Venemaa kohal ripub ka F-16 hävitajate vari, võiks Ameerika võtta senisest söekama lähenemise ning lõpuks ometi leida strateegia selle sõja lõpetamiseks.

Tagasi üles