Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: «Troonide mängu» uus Aasia hooaeg (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Hiina president Xi Jinping, India peaminister Narendra Modi ja Venemaa president Vladimir Putin poseerimas piltnikele Benaulimi tippkohtumisel 15. oktoobril 2016.
Hiina president Xi Jinping, India peaminister Narendra Modi ja Venemaa president Vladimir Putin poseerimas piltnikele Benaulimi tippkohtumisel 15. oktoobril 2016. Foto: Danish Siddiqui / REUTERS

Selle suve tippsündmus pole NATO tippkohtumine Washingtonis ega demokraatide kriis president Bideni debati sogases kiiluvees. Pigem annavad maailmale tooni arengusuunad Aasias, kus kaalukaid visiite on teinud nii Venemaa president Vladimir Putin, Hiina liider Xi Jinping kui India peaminister Narendra Modi. Globaalpoliitika kese on nihkunud India ja Vaikse ookeani piirkonda. Sündmused Euraasia südames on maailmapoliitika ja Ameerika huvide jaoks tähtsamad kui Atlandi-kandi asjad.

Seepärast on enamikul ameeriklastel maailma poliitikast järjest raskem sotti saada. Autoritaarsed riigid nagu Hiina, Venemaa, Vietnam ja Põhja-Korea peidavad oma sisepoliitilised pinged saladuseloori taha ja tsensuuriteki alla. Demokraatiamaad nagu India, Indoneesia ja Jaapan on aga nii komplekssed ja USAst kultuuriliselt niivõrd erinevad, et isegi paljureisinud ja -lugenud ameeriklastel on raske end sealsete asjadega kursis hoida.

Nüüd, mil me end eurohuvilistest India ja Vaikse ookeani piirkonna ekspertideks ümber peame programmeerima, on Euraasia liidrid rikkalik õppematerjal. Kuna neisse on koondunud nii palju võimu, on nende tippkohtumised sageli kaalukamad kui Lääne diplomaatia fotosessioonlikud mokalaadad. Äsjane tippkohtumiste jada India ja Vaikse ookeani piirkonnas polnud teps mitte erand. Putin käis juunis Põhja-Koreas ja Vietnamis. Xi viibis läinud nädalal Kesk-Aasias ning – ajal, kui NATO liidrid tulid Washingtoni alliansi 75. sünniaastapäeva tähistama – pidas Modi Moskvas plaane Putiniga.

Tagasi üles