Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Kamala Harrise test

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
USA president Joe Biden ja asepresident Kamala Harris abikaasadega vaatamas 4. juulil 2024 Valge Maja rõdult iseseisvuspäeva tulevärki.
USA president Joe Biden ja asepresident Kamala Harris abikaasadega vaatamas 4. juulil 2024 Valge Maja rõdult iseseisvuspäeva tulevärki. Foto: Tierney L. Cross / Pool via CNP

Aususetestis on asepresident Kamala Harris põrunud juba mõnda aega, osaledes paroodias, et president Joe Biden passib vaimselt sõjaväe ülemjuhatajaks. Siiski on tal nüüd võimalus võtta põhimõttekindel seisukoht kõige tähtsamas meie riiki ja rahvast puudutavas küsimuses. Ükskõik kuidas see mõjutaks ta võimalusi pidada presidendikampaaniat, on tema kohus kindlustada, et Ameerikal oleks kompetentne juht praegu ja järgmiseks kuueks kuuks. Kes teab, äkki annaks valijad talle selles komejandis kaasalöömise andeks, kui ta tegutseb kärmelt ning parandab selle tõsise turvaaugu USA valitsuses.

Juunikuisel luhtunud teledebatil demonstreeris Biden ilmekalt, miks ta juhiks ei kõlba. Sellel, kes Valges Majas tegelikult valitseb – kes ta ka poleks –, on läinud nädalaid, et alistuda ametis oleva presidendi poliitiliste väljavaadete reaalsusele. Aga nüüd teesklevad demokraadid, et Biden taandas kandidatuuri mitte oma praeguse seisundi pärast, vaid kuna tervis võib eelseisvatel aastatel halveneda. Loomulikult on see järjekordne paroodia. Igaühe vaimne tervis võib tulevikus halveneda. Ta kukkus konkurentsist välja, kuna kannatab kognitiivsete häirete all praegu. Seda, mida Biden debatil demonstreeris, on valijad märganud juba aastaid. Ja juba mitu kuud tagasi otsustas Bideni justiitsministeeriumi eriuurija, et presidendi mälu on süüdistuste esitamiseks liiga vilets – kuigi tõendeid teadliku seadusrikkumise kohta oli kuhjade kaupa.

Seega: kes seal Valges Majas õigupoolest kamandab? Mittevalitud ja anonüümne poliitiliste olendite kogum? See ei ole meie põhiseaduslikus vabariigis vastuvõetav. Ja põhiseadus on oma kahekümne viiendas paranduses lihtne ning selge.

Tagasi üles