Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Zelenskõi tungimine Kurskisse saatis sõnumi Moskvale – ja Washingtonile

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
President Volodõmõr Zelenskõi 4. augustil Ukrainas avaldamata asukohas lennuüksusele lippu üle andmas.
President Volodõmõr Zelenskõi 4. augustil Ukrainas avaldamata asukohas lennuüksusele lippu üle andmas. Foto: Efrem Lukatsky / AP

Läinud laupäeval tähistas Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi oma kodumaa iseseisvuspäeva videotervitusega oblastist, kust tema väed väljakutsuvalt pealetungile läksid, et saata sõnum Venemaale – ja Läänele.

«Venemaa president Vladimir Putin meile ühtegi oma punast joont ei dikteeri,» oli Zelenskõi sõnum Sõmõ oblasti metsade ja mägede taustal. «Ainult Ukraina ja ukrainlased otsustavad, kuidas me elame, millise tee me valime ja milliseid valikuid me teeme.»

Pärast aastapikkust tasapisi taandumist lahinguväljadel üritas Zelenskõi hulljulgelt ja õnnemängu korras initsiatiivi tagasi haarata. Ta läks välja selle peale, et lööb oma 6. augustil alanud operatsiooniga Venemaa tasakaalust välja ja sunnib neid oma vägesid nihutama, kuid samuti selleks, et julgustada Läänt end kindlamalt toetama. Zelenskõi on nõudnud rohkem relvi ja USA luba kasutada Venemaa aladel pikamaarakette ATACMS.

Tagasi üles