Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: USA sõnutsi kulutab Kreml Ameerika valijate mõjutamiseks miljoneid

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
USA justiitsminister General Merrick kõnelemas 4. septembril oma ministeeriumi valimisohtude ennetamise töörühma koosolekul.
USA justiitsminister General Merrick kõnelemas 4. septembril oma ministeeriumi valimisohtude ennetamise töörühma koosolekul. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Bideni administratsioon süüdistab Venemaa presidenti Vladimir Putinit salakampaania orkestreerimises USA presidendivalimiste eel ning Ukraina rahvusvahelise toetuse õõnestamises. Washingtoni väitel sihib Moskva ameeriklastest valijaid poliitilise propaganda ja desinformatsiooniga.

Ameerika luureagentuurid on jõudnud järeldusele, et mõjutuskampaaniasse – eesmärgiga vabariiklaste kandidaat Donald Trump tagasi Valgesse Majja aidata – on kaasatud Putini siseringi inimesed. Agentuurid täpsustasid, et muu hulgas on tegemist skeemiga rahastada salamahti ühte vastloodud Ameerika meediakanalit ning anda Vene suhtekorraldusfirmadele suuniseid promoda valitsustasemel sepistatud narratiive Ameerika valimistsükli mõjutamiseks.

USA justiitsministeerium andis teada, et on arestinud üle 30 internetidomeeni, mida Vene valitsus kasutas mõjukampaaniate koordineerimiseks. Ministeeriumi väitel vastutas nende veebisaitide eest Putini pikaajaline nõunik Sergei Kirijenko. Nad ütlesid, et saidid olid disaini poolest justkui Ameerika omad, aga tulvil Vene propagandat.

Tagasi üles