Sõda on kestnud kaks ja pool aastat, surma saanud kümned tuhanded ning Venemaa tungib idas edasi. Mõned ukrainlased on hakanud rääkima sellest, mis alles äsja oli tabu: äkki oleks aeg läbi rääkida?

Arvamusküsitlustes on toetus mingisuguste kõneluste käivitamiseks Moskvaga olnud tõusuteel alates mulluse vastupealetungi luhtumisest – kuigi enamus ukrainlasi ütleb ikka, et nemad tahavad võidelda ja kogu kaotatud maa tagasi võtta (54 protsenti on läbirääkimiste vastu ja 43 protsenti poolt). Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on öelnud, et loodab kasutada läbirääkimistel paremate tingimuste kauplemiseks Venemaalt napsatud alasid Kurski oblastis.

Üks peamise tähtsusega segment on aga diili suhtes eriliselt skeptiline: sõjavägi. Äsjane küsitlus näitas, et vaid 18 protsenti veteranidest ja tegevteenistuses meestest usub, et Ukraina peaks otsima sõjale lahendust läbirääkimiste teel – kõige väiksem näitaja küsitletud demograafiliste gruppide hulgas. Viisteist protsenti sõduritest ja veteranidest ütles, et nemad liituks relvastatud protestiga, kui Kiiev kirjutaks alla rahuleppele, millega nad nõus ei ole.