Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Ukraina on surve all kaaluda sõjas Venemaaga plaani B

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja USA asepresident Kamala Harris osalemas Ukraina rahu konverentsil Šveitsis 15. juunil 2024.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja USA asepresident Kamala Harris osalemas Ukraina rahu konverentsil Šveitsis 15. juunil 2024. Foto: URS FLUEELER / AFP

Samal ajal kui Lääs kaalub Ukrainale loa andmist raketilöökideks sügavamale Venemaa sisemusse, survestavad USA ja Euroopa Kiievit formuleerima usutavat plaani, mida nad järgmise aastaga saavutada võiks, ütlevad ametnikud.

USA ja liitlased Euroopas toetavad jätkuvalt Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kaugemat eesmärki tõrjuda Venemaa välja kogu territooriumilt. Kuid kuna avalikkuse toetus mõnes peamises toetajariigis väheneb ning Venemaa tungib maavägedega tasapisi edasi, räägivad mõned Euroopa diplomaadid, et Ukrainal on vaja olla oma sõjaeesmärkidega realistlikum. See aitaks Lääne ametnikel põhjendada oma valijatele relvatarnete ja abirahaga jätkamise vajadust.

USA ja Briti välisministrid Antony Blinken ja David Lammy viibivad kolmapäeval Kiievis, et arutada Ukraina ametnikega, kuidas Ukraina võitu kõige paremini defineerida ning millist abi selle saavutamiseks vaja läheks. Viimase kahe nädala jooksul on Kiievit külastanud veel mitu kõrget USA ja Euroopa ametnikku.

Tagasi üles