Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Venemaa maksab kriminaalidele, et Euroopas kaost külvata

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
MI5 peadirektor Ken McCallum pidamas oma aastaettekannet Londonis 8. oktoobril 2024.
MI5 peadirektor Ken McCallum pidamas oma aastaettekannet Londonis 8. oktoobril 2024. Foto: Yui Mok / AP

Suurbritannia luure hoiatas teisipäeval, et Kremli ametivennad peavad pikemat kampaaniat külvamaks kaost Euroopa tänavatel. MI5 peadirektor Ken McCallum ütles, et tema agentuur on pidanud uurima viimasel aastal varasemast poole rohkem riiklikult orkestreeritud ohtusid.

Ta ütles, et Venemaa ja Iraan kasutavad järjest enam lihtsulisid, et korraldada süütamisi, sabotaažiakte ja rünnakuid teisitimõtlejate vastu ning külvata kaost kogu Euroopas. Eriti aktiivne olevat sellel rindel Kreml – pärast seda, kui Euroopast saadeti Ukraina sõja puhkedes välja 750 Vene diplomaati. «Me peaksime eeldama agressiooniaktide jätkumist siin, kodus [Suurbritannias],» ütles ta.

McCallum lisas, et järjest vaenulikumaks on muutunud ka Iraan ning alates aastast 2022 on Teheran teadaolevalt sihtinud 20 korral Suurbritannias elavaid isikuid, enamjaolt režiimi kriitikuid ja teisitimõtlejaid. McCallumi sõnutsi kasutati nendes skeemides erinevaid käsilasi, alates rahvusvahelise haardega narkokaubitsejatest kuni kõige labasemate kaabakateni.

Tagasi üles