Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Kes on normaalne, Trump või Harris? (1)

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Kamala Harris ja Donald Trump, pildid kampaaniakoosolekutelt vastavalt 13. ja 7. oktoobril 2024.
Kamala Harris ja Donald Trump, pildid kampaaniakoosolekutelt vastavalt 13. ja 7. oktoobril 2024. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Mida valijad seekord siis soovivad – nelja aastat täis suuri muutusi või harvaesinevat stabiilsust? Kumb kandidaat suudaks korraga pakkuda nii segadust kui ka normaalsust?

Aastal 2015 poliitikasse tulles tekitas Donald Trump paraja orkaani. Raudteerongina veeres ta debattides ja eelvalimistel üle traditsioonilistest vabariiklastest, nimetades neid igasugu nimedega ning lubades suuri muutusi, nagu võimsat tara lõunapiiril. Napilt küll, aga vana kooli oponent Hillary Clinton sai alistatud. Trumpi tegelik poliitika osutus sisult traditsionaalseks, kuid vormilt tormiliseks – ning neljanda aasta lõpuks igatsesid valijad rohkem stabiilsust.

Samal ajal tõusis teine torm, sedakorda demokraatide ridadest: nende eelvalimistel rebis otsustavalt ette sotsialist Bernie Sanders. Peljates, et niivõrd progressiivne nihe peletaks eemale liiga palju valijaid, vangerdas parteiladvik Sandersi asemele Barack Obama endise asepresidendi Joe Bideni. (Tänavuste valimistega võib demokraatide asepresidendiarmastus otsa saada.)

Tagasi üles