WSJ: Kui kaua «Seitse vaprat» aktsiat veel sadulas püsivad?

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
, kolumnist, WSJ
Copy
Foto: ALEXANDRA CITRIN-SAFADI/WSJ

Nagu kuuekümnendate kultusvesternis, kappavad nn seitse vaprat aktsiat mehiselt edasi. Mis ühtlasi tähendab, et investorid panevad kõik kaardid paarile kuulile, mis märki peavad tabama.

S&P 500 on pulliturul, kannustatuna USA ja Euroopa pehmetest inflatsiooniandmetest ning üleüldisest uskumusest, et intressimäärad tuleva aasta hakul alla tulema hakkavad. Samas aga on aktsiaturu raskuskese niivõrd kõrgele koondunud – inglased ütlevad top-heavy –, et pullituru mõiste kaldub kaotama kunagist kaalu. Kui pardal poleks Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla ja Meta Platforms – kiiresti kasvavad tehnoloogiaga seotud ettevõtted, mille analüütikud seitsmeks vapraks on ristinud –, oleks S&P 500 tänavu üleval vaid 8 ja mitte 19 protsenti. Näiteks teisipäeval nihkusid need aktsiad ülespoole, kuigi turg tervikuna takerdus.

Investoritele, kes üha enam indeksfonde kasutavad, on see paras keerdküsimus. Praeguse S&P 500 alusel pannakse kõigest seitsmesse aktsiasse 30% rahast. Ajalooliselt on tippseptett andnud antud indeksist 21%, kui vaadata viimase kümnendi aastalõppude keskmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles