Päevatoimetaja:
Urho Meister

WSJ: Tehisaru ja sõjakunst Ukrainas

Artikli sisu pärineb partnerväljaandest The Wall Street Journal.
Copy
Päästjad tegutsemas ehituspoe Epitsentr K rusudes pärast liugpommirünnakut Harkivis 25. mail 2024.
Päästjad tegutsemas ehituspoe Epitsentr K rusudes pärast liugpommirünnakut Harkivis 25. mail 2024. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / ZUMAPRESS.com

Kergete killast see külaskäik Harkivisse polnud. Elektrivõrk ja taristu said tõsiseid tabamusi rakettide ja liugpommidega lähedalt Venemaa aladelt. Järjest sagedamini «toksati topelt» – oodati ära esmaabi ja anti siis uuesti tuld. Ma nägin, kuidas päästjad suure tööriistapoe rusudest laibatükke otsisid, et need lähedalasuvasse laborisse tuvastamisele toimetada. Ühe teise rünnaku järel jutlesin jahmunud kontori- ja tehasetöötajatega, kes kohalikus haiglas haavade sidumist ootasid. Linnast põhja pool uuristasid buldooserid ja kopad põldudele kaevikuid. Kevadel 2022 jäi pealetung Harkivile pooleli ning selliseid pingeid nagu nüüd seal siiani valitsenud pole.

Ehk läheb kergemaks. Ukraina on jõudnud põhjaaladele lisajõude tuua ja venelaste edenemine aeglustub. Kuna õhukaitserelvade sissevool taastus ning lääneriigid vähendavad piiranguid oma relvadest tulistamisele üle Venemaa piiri, on linnarahval alust loota, et varsti saab rahulikumalt hingata.

Rahvusvahelise lastekaitsepäeva tähistamine Harkivis 3. juunil 2024.
Rahvusvahelise lastekaitsepäeva tähistamine Harkivis 3. juunil 2024. Foto: Viacheslav Madiievskyi / ZUMAPRESS.com
Tagasi üles